Friday, 7 October 2011

Hutan Lipur Berkelah ( Berkelah Waterfalls) 2 Oktober 2011,Sri Jaya, PahangPandu arah Hutan Lipur Berkelah:Lebuhraya Pantai Timur exit 827 Sri Jaya kemudian ikut arah Lebuhraya persekutuan ke Kuantan, akan jumpa papan tanda Hutan Lipur Berkelah di sebelah kiri. Pandu masuk dengan kereta lebih kurang 5 km melalui jalan tidak berturap.Akan sampai di pintu masuk dan letakkan kereta anda di sini.Dari sini sampai ke kolam paling popular di atas memakan masa lebih kurang 1 1/2jam hingga 2 jam.
Langkah-langkah keselamatan: Budak-budak umur dibawah 16 tahun tidak sesuai,hanya boleh bermandi di kolam sungai di pintu masuk sahaja.Bagi yang berdaya boleh ke kolam atas, tetapi perlu berjaga-jaga sebab kolam paling atas sangat dalam, bagi yang pandai berenang tidak ada masalah.Tetapi bagi yang tidak berdaya jangan paksa diri anda.
Tarikan: Air terjun Berkelah sangat cantik dan menarik hati boleh dikatakan air terjun ini adalah salah satu yang paling cantik di Semenanjung Malaysia.Air terjun setinggi lebih kurang 8 tingkat , dengan kolam seluas padang bola sepak.

No comments:

Post a Comment